Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПАРЄ ухвалила Резолюцію про передачу заморожених активів рф на відбудову України

16 квітня, 22:56

16 квітня, у стінах ПАРЄ відбувся «український день», під час якого парламентарії ухвалили важливу Резолюцію щодо підтримки відбудови України, повідомляє АрміяInform.

Як інформує Верховна Рада України, Парламентська асамблея Ради Європи підтримала Резолюцію 134-ма голосами.

Що передбачає Резолюція:

  • створення міжнародного компенсаційного механізму під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, зокрема Українській державі, внаслідок агресії рф;
  • активної співпраці держав у якнайшвидшій передачі наявних активів рф до створеного міжнародного механізму компенсації, зокрема, для використання їх для відбудови України;
  • створення міжнародного трастового фонду, куди будуть передані на зберігання всі російські державні активи;
  • створення неупередженої та ефективної міжнародної комісії для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб’єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування збитків, завданих агресією рф.

Як повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук, ПАРЄ також підтримала низку важливих правок у питанні компенсацій, це:

  • заклик до держав-членів Ради Європи та держав, що не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків, якщо вони ще не зробили цього;
  • пропозицію державам-членам включити до сфери дії майбутнього міжнародного механізму компенсації наслідки, заподіяні росією, ще до широкомасштабного вторгнення — починаючи з агресії у 2014 році.

ПАРЄ також визнала, що російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв’язкам з режимом путіна.

«Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб — їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відбудову України. Державам-членам рекомендується розробити законодавство та правові механізми для конфіскації цих активів», — додала депутатка.

Асамблея відзначила, що низка держав заморозила близько 300 мільярдів доларів російських державних активів. ПАРЄ зазначила, що ці держави повинні співпрацювати і передати їх міжнародному компенсаційному механізму.

«Важливо, що такі кроки є абсолютно легітимними. Згідно з міжнародним правом, держави мають право вживати контрзаходи проти держави, яка серйозно порушила міжнародне право. Настав час для Ради Європи перейти від санкцій до контрзаходів проти російського агресора», — наголосила Євгенія Кравчук.

Як повідомляла АрміяInform, Голова парламенту Руслан Стефанчук закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати