Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сергій Квіт: «Україна економічно може дозволити собі не більше 40 університетів»

15 червня, 09:49

Міністр освіти і науки Сергій Квіт під час перебування у Житомирі говорив про зміни у мережі вищих навчальних закладів освіти.  Нині в Україні понад 8 сотень вишів, з яких понад 250 мають статус університетів. На думку міністра,Україна економічно може дозволити собі не більше 40 університетів. Водночас, йдеться про підвищення наукового рівня закладів і кожен випадок об’єднання буде аналізуватися конкретно. «Якщо це якісні університети, які відіграють стратегічну роль, то очевидно, що навколо них мають об’єднуватися  інші, які є слабшими, які не можуть давати належну якість і які не мають належної матеріально-технічної бази. У такому випадку це має сенс», - сказав Сергій Квіт.

За його словами, реформа галузі освіти передбачає три складові: законопроект про вищу освіту, середню освіту та про науку і наукову діяльність. У системі середньої освіти (школи) ще багато питань, які потребують системного підходу та вивчення, обговорення з експертами. Також міністр анонсував, що в майбутньому буде відмінено грифування книжок для навчання саме Міністерством освіти і науки України, ці повноваження при університетах можуть бути передані до вчених рад.

Найбільше уваги Сергій Квіт приділив роз’ясненню законопроекту про вищу освіту. За його словами, вища освіта встановлює рамки для середньої. У реформуванні вищої освіти є три найважливіших аспекти: запровадження в університетах академічної, організаційної та фінансової автономії; інтеграція освіти і науки; глибоке вивчення англійської мови.

Оксана КЛИМЧУК, Житомирська область

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати