Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Києві активісти проситимуть Президента і ГПУ врятувати будинок Сікорського

12 листопада, 19:40
Фото Руслана КАНЮКИ, "День"

Громадські активісти проситимуть президента України та Генеральну прокуратуру втрутитися в ситуацію і забезпечити повернення київської садиби авіаконструктора Ігоря Сікорського, що у 2000 році була передана в оренду на 49 років одному з благодійних фондів, у державну власність, повідомляє "УНІАН".

Про це повідомили активіст Арсеній Пушкаренко та представник ГО "Інститут успішного міста" Олексій Станчевський

За їхніми словами, враховуючи нинішній технічний стан будівлі, потрібно якомога швидше вирішити проблему, оскільки садиба може зруйнуватися повністю і вже не буде можливості зберегти хоча б її фасад, не кажучи вже про внутрішні приміщення.

Також активісти заявили, що сумніваються в щирості намірів представників Міністерства оборони, які відстоювали повернення садиби Сікорського. Пояснили це вони тим, що багато судових процесів щодо садиби Сікорського вже програні, хоча в умовах договору оренди є пункти, які дозволяють відомству виграти суд.

Пушкаренко оприлюднив пакет документів щодо оренди, який, за його словами, лише нещодавно зміг отримати від представника ДП "Козацький" Міноборони, яке зараз відновило судовий процес за повернення садиби та розірвання договору з БФ вже на підставі нововиявлених фактів. За його словами, приводом для розірвання договору могло бути, наприклад, невиконання благодійним фондом термінів здійснення будівельних робіт. "У договорі орендар зобов’язується протягом року з моменту передачі будинку в оренду напрацювати відповідну документацію, а за два роки завершити будівельні роботи", - зазначив він.

Активісти, посилаючись на акт прийому-передачі будівлі, заявили, що згідно з ним, стан будівлі 15 років тому відповідав нібито тому, в якому вона зараз, з чого можна зробити висновок, що документи не відповідали дійсності.

Пушкаренко повідомив, що активісти проситимуть президента і Генпрокурора взяти ситуацію на контроль.

"Будемо просити уберегти від маніпуляцій, а людей, які винні в тому, що садиба опинилась там, де вона опинилася, притягти до відповідальності. Це компетенція генпрокурора, а президент має право, відповідно, давати доручення, коли до нього звертаються. І ми вважаємо, що президент має зайняти позицію щодо національної пам’ятки, бо Сікорського знають в усьому світі. Треба, щоб садиба була у власності Міноборони без маніпуляцій і подальших її кудись передач", - пояснив активіст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати